Mirja Knuuttilan muistolle

 

Mirja Knuuttila

Mirja Jakob Hurdan patsaan vieressä Viljandissa kesällä 2015.

Keski-Suomen Viro-seuran pitkäaikainen sihteeri Mirja Knuuttila nukkui pois 19.12.2017 vaikean sairauden murtamana. Menetys oli suuri Mirjan omaisille, mutta myös lukuisille ystäville ja tuttaville.

Mirja syntyi Jyväskylässä 25.11.1944. Siellä hän aloitti myös kansakoulun. Pari luokkaa käytyään Mirja muutti perheineen Sysmään, jossa hän kävi kansakoulun loppuun. Kun Mirja oli 15-vuotias, perhe muutti Alavudelle. Mirja kirjoitti ylioppilaaksi Kuortaneen yhteiskoulusta vuonna 1964. Kuortaneella hän tapasi myös tulevan miehensä Antin.

Mirja opiskeli Tampereella historiaa yhden vuoden. Sieltä hän siirtyi jatkamaan opintojaan Jyväskylään opiskellen historiaa ja suomen kieltä. Mirja teki elämäntyönsä kirjastonhoitajana, pisimpään Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Mirjan kiinnostus Viroon sai alkunsa sukuselvityksestä liittyen hänen äidinpuoleiseen sukuunsa. Mirjan äidin äiti oli syntynyt Borgholmissa (myöh. Põrkuni) Pohjois-Virossa, josta hän oli muuttanut Uudellekirkolle Suomeen vuonna 1914. Isoäiti puhui useita kieliä, ja suomea hänen tiedetään puhuneen voimakkaalla virolaisella aksentilla.

Mirja kävi Virossa ensimmäisen kerran 1970-luvun puolivälissä. Hänen puolisonsa Antti muistelee, että tuolla ensimmäisellä reissulla he kävivät myös Tartossa, johon ulkomaalaisten pääsy oli rajoitettua tuohon aikaan. Kun Viron itsenäisyys palautettiin vuonna 1991, Mirja alkoi vierailla maassa useammin. Hän toimi aktiivisesti monissa järjestöissä, ja Jyväskylän Lions Clubin kautta hän oli avustamassa Nõmmen lastensairaalaa 1990-luvulla. Tämän projektin puitteissa Mirja teki kymmeniä matkoja Nõmmelle, ja solmi useita kontakteja eri tahojen kanssa.

Keski-Suomen Viro-seura perustettiin vuonna 1995, ja Mirja oli mukana sen toiminnassa alusta lähtien. Sihteerinä hän toimi vajaat parikymmentä vuotta. Mirjalla oli todella paljon ideoita Viro-seuran toimintaan. Hän muun muassa hankki seuralle viron kielen opettajia, jotka pitivät jäsenille matkailuviron lyhytkursseja. Vuoden 2005 kesällä Mirja järjesti seuran ensimmäisen matkan Tarttoon, jossa oltiin pari yötä. Siitä lähtien matkoja tehtiinkin lähes joka kesä. Vuosi 2007 jäi väliin, koska Saarenmaan oopperapäivät teki konkurssin, ja matka peruuntui. Asia ”korjaantui” vuonna 2010, jolloin pääsimme noille oopperajuhlille. Mirjan johdolla kävimme Tarton lisäksi mm. Viljandissa, Pärnussa, Haapsalussa, Hiidenmaalla, Saarenmaalla sekä Kihnun ja Vormsin saarella. Viime kesänä kävimme Pärnussa sekä Siguldassa, Pohjois-Latviassa. Tuo matka jäikin Mirjan viimeiseksi Viron-matkaksi.

Mirjan järjestämillä matkoilla Viro on avautunut minulle ja varmaan monelle muullekin sellaisella tavalla, jota satunnaisilla turistireissuilla ei ehtisi omaksua. Aina kun yksi matka oli saatu tehtyä, Mirja oli innokkaasti suunnittelemassa jo uutta. Mirjan poismenon myötä seuramme toimintaan jäi iso aukko, jonka paikkaaminen vie pitkään. Saamme kuitenkin olla kiitollisia, että tunsimme tämän iloisen, elämänmyönteisen ja uutteran ihmisen.

                                            Jussi Hintikka

                                            Keski-Suomen Viro-seuran puheenjohtaja

Julkaistu Viro Nyt -lehdessä 2/2018